Therapie in de natuur
- Wil je meer geluk en minder stress ervaren in het leven?
- Sta je voor lastige keuzes in je leven?
- Volg je sneller andermans pad, dan dat van jezelf?
- Pieker je over van alles en nog wat: ‘Het leven moet toch veel leuker zijn?
- Ben je op zoek naar verandering?
- Wil je nu concrete stappen zetten?
Kies voor wandeltherapie of -wandelcoaching. In gemiddeld 5 wandelingen verlaagt je stressniveau, vergroot je kracht, vitaliteit en zelfbewustzijn en ervaar je meer rust en geluk!
Waarom wandelen? Waarom natuur?
Het kan voordelen hebben om een therapie- of coachsessie van ‘binnen’ naar ‘buiten’ te verplaatsen. Wandelen in de natuur heeft een versterkend effect in aanvulling op de gebruikelijke begeleiding van cliënten binnen vier muren. Dit gebeurt op twee manieren: beweging en natuur. Het bewegen zet het mentale proces in gang. En de natuur heeft een positief effect op onze gemoedstoestand.
De natuur helpt je om stil te worden in je hoofd. De natuur werkt rustgevend, je zult beter in staat zijn te luisteren naar je innerlijke gevoel. Het blijkt dat het in de natuur gemakkelijker is om datgene wat van binnen leeft naar buiten te brengen. We knappen op als we wandelen en nog meer als we wandelen in de natuur!
Als we wandelen in de natuur worden we rustiger en helderder in ons denken.De natuur draagt bij aan een groter bewustzijn van jezelfen het stelt je in staat om beter te relativeren. Je wordt geprikkeld en uitgedaagd om anders te denken en te voelen en je grenzen te verleggen.
Krachtig, zelfbewust en in contact met jezelf
Mijn doelgroep van hoogopgeleide 30-55 plussers die veel aan hun hoofd hebben, worstelen, piekeren, en steeds minder zin en energie hebben, hebben er extra baat bij. Veel mensen brengen de meeste tijd door in een stedelijke omgeving. De natuur is een rustgevende verandering, het haalt ons uit het dagelijkse werk en de stress die daar mee gepaard gaat. Het groen uit de natuur, ook wel ‘vitamine G’ genoemd, is daarom van grote waarde en heeft direct invloed op onze gezondheid en gevoel van welzijn.
We gaan buiten de natuur in, en al wandelend komen al je persoonlijke issues en vragen aan bod. Zo kom je letterlijk in beweging en is de natuur je spiegel. Je leert opnieuw je ‘ware natuur’ herkennen en aanvaarden en wordt je bewust wie je werkelijk bent. Dat wil zeggen: vanuit die natuurlijk staat beslissingen nemen en keuzes maken die goed voelen, omdat dit beter werkt dan het ‘pad’ van anderen te volgen. Je ontwikkelt nieuwe perspectieven en zet de juiste stappen om daar te komen, waar je zou willen zijn: krachtig, zelfbewust en weer volledig in contact met jezelf.
Als je wandelt, kom je in beweging
Er is veel onderzoek gedaan naar wandelen en naar de effecten van de natuur. Het contact met de natuur heeft een direct positieve uitwerking op ons fysieke en mentale welbevinden. Het vergroot ons gevoel van vitaliteit en geluk, geeft ons meer energie en stimuleert onze zintuigen. In de samenleving zie je een toenemende trend om naar buiten te gaan. Hulpverleners, huisartsen en coaches nemen hun patiënten en cliënten steeds vaker mee naar buiten. De natuur oordeelt niet, troost bij tere en verdrietige gevoelens en geeft met al zijn ruimte veel rust.
De fysieke aspecten van wandeltherapie en -coaching werken door op het emotionele en mentale vlak. Als je wandelt, kom je in beweging. Alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt hierdoor los. Een gesprek dat wandelend wordt uitgevoerd, biedt ruimte voor stiltes en overpeinzingen. Oogcontact is niet altijd noodzakelijk. Het is voor cliënten, die dit als lastig ervaren, daardoor vaak gemakkelijker zaken te uiten, die gevoelig of pijnlijk zijn.
Wandeltherapie biedt daardoor de gelegenheid in een relatief korte periode diepgaand resultaat te boeken.
Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan gerust even contact met mij op.
Miranda